Tetánia a tetanický syndróm

Stres

22.6.2020

Dnešný hektický spôsob života kladie vysoké nároky na fyzickú, ale aj psychickú kondíciu tela. Čoraz častejšie sa stretávame so sadou nepríjemných orgánových a neurologických príznakov, ktoré nazývame tetanický syndróm.

 

 

 

 

Čo je to tetánia a tetanický syndróm?

Zvýšená záťaž na jedinca v pracovnom prostredí či v spoločnosti, neprimerané nároky na vlastné postavenie, nesprávna životospráva, nedostatok spánku, málo aktívneho pohybu, vzťahové nezhody, psychický tlak vyvolávajú reakciu organizmu na permanentný stres.

Príznaky prichádzajú postupne a pomaly, často im neprikladáme veľkú váhu. Opakované bolesti hlavy, poruchy koncentrácie, kŕče tráviaceho systému, hnačky, vysoký krvný tlak, sucho v ústach, permanentná únava.

Tetanický syndróm

 

 

Tetánia, ako ju môžeme odhaliť?

Nepríjemné prekvapenie sa väčšinou dostaví, keď zažijeme komplex neurologicko-psychologických problémov a tetánia sa nám naplno ukáže. Tŕpnutie v oblasti úst, mravčenie v rukách, postupne v celom tele, svalová slabosť, stuhnutosť končatín, závrat, či dokonca stiahnutie dýchacích svalov vo fáze nádychu. Kŕče a stuhnutosť vystrašia   postihnutého, pociťuje úzkosť a nevysvetliteľný strach, tlak na hrudi, tachykardiu a hyperventilaciu. Celkový obraz podľa intenzity príznakov môže imitovať panickú poruchu, srdcový infarkt, či epilepsiu.

Akútny záchvat prichádza náhle, trvá niekoľko minút až hodiny. Väčšinou prebieha pri plnom vedomí.

Čo sa odohráva v našom tele?

Tetánia je zvýšená dráždivosť centrálneho a periférneho nervového systému. Hlavnou príčinou tetanického syndrómu je nedostatok magnézia v tele. Medzi menej časté príčiny patria odchýlky ostatných iónov a to hlavne vápnika. Vyvolať ju môžu aj niektoré lieky, predovšetkým sú to diuretiká, teda lieky na odvodnenie, rôzne preháňadlá či lieky na diéty.

Príčinou tetánie môžu byť aj ochorenia. Napríklad ochorenie prištítnych teliesok, obličiek, nedostatok vitamínu D, poruchy centrálneho nervového systému, zápaly, úrazy ako aj neuróza a psychóza, nadmerné užívanie alkoholu, prípadne drog.

Tetanický syndróm vzniká aj pri hyperventilácii, čo je zrýchlené a prehĺbené dýchanie. Tento príznak sprevádza panické ataky a neurózy. Hyperventilácia zapríčiní, že sa v krvi znižuje hladina ionizovaného vápnika. To následne vyvoláva príznaky hyperventilačnej tetánie. A to sú napríklad tŕpnutie pier, tváre, končatín a hlavne končekov prstov.

Tetania

 

Tetanický syndróm a jeho diagnostika

Jedným z hlavných problémov tohto syndrómu je, že sa ťažko diagnostikuje. Príznaky sú nešpecifické, často sa menia. Diagnostika väčšinou začína vylúčením iných orgánových a neurologických porúch. Laboratórnymi testami dokazuje nedostatok magnézia a narušená rovnováha niektorých iónov v tele. Nasleduje elektromyografia, teda vyšetrenie dráždivosti svalov.

Ako liečiť tetániu?

Terapia je dlhodobá. Človek je nútený zmeniť svoju životosprávu, udržiavať sa v psychickej a fyzickej pohode. okrem toho je liečba postavená aj na dopĺňaní chýbajúcich minerálov - magnézium, vápnik a draslík. Doprajte si dostatok spánku, pohyb, užívajte si slnečné lúče a dodržiavajte pitný režim.

Niekedy sa terapia začína v spolupráci s psychiatrom, ktorý ordinuje antidepresíva a anxiolytiká, myorelaxanciá ,ktoré uvoľňujú stresové myslenie a upokojujú dráždivosť. Postupne je možné liečbu utlmovať a príznaky sa zmierňujú, prípadne sa stratia.

Aj keď sa toto ochorenie nedá úplne vyliečiť, jej príznaky a prejavy sa dajú takmer úplne potlačiť. Netreba však zabúdať na liečbu a prevenciu.