Horčík nad zlato

Magne B6

2.7.2019

Prečítajte si fakty, prečo užívanie magnézia nie je reklamný trik.

Horčík (magnézium) je jeden z najdôležitejších minerálov v ľudskom tele. Nachádza sa vo vnútri ľudských buniek, je nevyhnutný pre vnútrobunkový metabolizmus a podieľa sa na viac ako 300 metabolických procesov v organizme. Keďže ho naše telo nevyhnutne potrebuje ale nevie si ho vytvoriť , nazývame ho esenciálny (čiže nevyhnutný) minerál. Horčík sa podieľa spolu s vápnikom na pevnosti našich kostí a zubov. Má zásadný význam pre správne fungovanie nervového systému, ovplyvňuje činnosť srdca, nedostatok horčíka spôsobuje poruchu srdcového rytmu, kŕče v svaloch, únavu celého tela. Len 1% horčíka sa nachádza v krvi, 99% horčíka sa nachádza v bunkách, preto sa skutočné množstvo horčíka v tele nedá odmerať z krvi. Znížené množstvo horčíka v krvi znamená, že pacient má v skutočnosti veľký nedostatok horčíka v tele.

V roku 2012 sa na Slovensku robila štúdia, ktorej cieľom bolo zistiť koľko horčíka v tele majú Slováci. Na vzorke 200 ľudí vo veku 17 až 84 rokov sa zistilo, že tretina z nich trpí nedostatkom horčíka. Najviac postihnutí nedostatkom horčíka sú ľudia starší ako 50 rokov, ľudia s nadváhou, fajčiari, ľudia v chronickom strese. Nedostatkom horčíka sú ohrozené tehotné ženy, diabetici a pacienti s vysokým krvným tlakom. Je vedecky dokázané, že horčík zlepšuje príznaky a stavy u pacientov s astmou, migrénou, svalovými kŕčmi, s ochorením srdca. Predpokladá sa, že horčík uľavuje pri bolestivej menštruácii, bolestiach žalúdka a problémoch s vyprázdňovaním.

Prečo má toľko ľudí nízke hladiny horčíka vo svojom tele? Príčina spočíva v tom, že konzumujeme stravu chudobnú na horčík. Klesá množstvo horčíka v potravinách. Napríklad v jablku je dnes o polovicu menej horčíka ako v 60. rokoch, úpravou múky sa stráca až 80 % horčíka. Vstrebávanie zhoršujú cukry, tuky, vláknina, ale aj potraviny s vysokým obsahom vápnika. Iba 30–40 % horčíka prijatého z potravy sa vstrebe cez črevo do tela, prispieva k tomu nevhodná úprava potravín, potrebu horčíka zvyšuje alkohol, káva, ale aj užívanie antikoncepcie. Stres zvyšuje okamžitú spotrebu horčíka až 20-krát! Chronické choroby obličiek, tráviaceho traktu, ochorenie štítnej žľazy majú za následok, že telo nevie s horčíkom správne hospodáriť a dochádza k jeho nadmerným stratám.

Aké sú príznaky nedostatku horčíka v tele? Rýchla únava, časté bolesti hlavy, problémy s koncentráciou, nespavosť a ranná únava, náchylnosť na depresie, búšenie srdca, tras viečok, svalové kŕče, padanie vlasov a lámavé nechty i vlasy.

Priemerná optimálna spotreba magnézia je 350 mg na deň. Optimalizovať príjem horčíka sa dá voľbou správnych potravín konzumovaných v správnom čase a poradí. Napríklad potravinou s vysokým obsahom horčíka sú slnečnicové semienka, orechy, listový šalát. Ďalším dobrý zdrojom horčíka je šošovica, obilniny, pšeničné otruby, grahamový chlieb, banány a mlieko.

V lekárni nájdete široký sortiment prípravkov obsahujúcich horčík. Od liekov viazaných na predpis lekára až po výživové doplnky. Horčík sa v týchto prípravkoch nachádza v rôznej chemickej forme a tá veľmi ovplyvňuje prestup horčíka cez črevo do tela. Obvykle býva v prípravku v spojení s vitamínom B6 .

Váš MAGISTER.SK odporúča všetkým, ktorí sa našli v rizikovej skupine vybrať si: