Chráňte svoju pokožku aj koralové útesy

Chráňte svoju pokožku aj koralové útesy

25.5.2021

Slnko už veselo vykukuje a začínajú pribúdať slnečné dni. Práve teraz nás to stále viac láka vystaviť svoju tvár teplým lúčom slnka. Aby bolo vaše opaľovanie bezpečné je potrebné zvoliť si kvalitný a bezpečný opaľovací krém vhodný pre váš typ pokožky.

Zdravé opaľovanie by malo byť postupné - najprv sa slňte kratšie a postupne pobyt na slnku predlžujte. Približne tri týždne pred dovolenkou začnite užívať betakarotén. Ten môže pomôcť naštartovať pokožku na opaľovanie. Moderné opaľovacie krémy ochránia pokožku pred dehydratáciou, filtre obsiahnuté v nich chránia kožu pred popálením.

Čo je to vlastne SPF? Skratka pochádza zo spojenia “sun protection factor”, v slovenčine môžete nájsť skratku OF ako “ochranný faktor”. Číslica pri tejto skratke hovorí o stupni ochrany. Platí jednoduchá zásada,, čím máte svetlejšiu kožu a oči, tým kratší môže byť váš bezpečný pobyt na slnku. 

Podľa toho delíme opaľovacie krémy na:
● ochranné krémy s nízkym stupňom ochrany – SPF 15 a menej
● ochranné krémy so stredným stupňom ochrany – SPF 15 – SPF 30
● ochranné krémy s vysokým stupňom ochrany – SPF 30 až SPF 50.

 

Myslite na zdravie i prírodu

 

Podľa dávnejšej štúdie publikovanej v U.S. Journal Archives of Environmental Contamination and Toxicology skončí v oceáne ročne 4 až 6-tisíc ton opaľovacieho krému. Látky v opaľovacích krémoch následne poškodzujú koraly, ktoré sú základom morského ekosystému.

Chráňte svoju pokožku aj koralové útesy

 

 

Jednou z najhorších látok pre koraly je oxybenzon. Táto chemická zlúčenina má za následok rozsiahly zánik koralových útesov. Napríklad na Havajských ostrovoch platí preto prísny zákaz používania opaľovacích prípravkov, ktoré obsahujú túto látku. Pri kúpe ochranných krémov určite myslite aj na prírodu a pred ich kúpou si radšej prečítajte zloženie. Opaľovacie krémy, ktoré svojim zložením myslia nielen na našu zdravú pokožku, ale aj na prírodu nájdete aj v našej online lekárni MAGISTER.SK  Ak sa chystáte vystaviť vašu pokožku slnečným lúčom, jednoznačne siahnite po krémoch, ktoré neobsahujú oxybenzon, silikóny a sú biodegradovateľné. Takýmto prístupom sa môže pochváliť kolekcia od Avene .  Produkty vyrobené s touto filozofiou  sú označené nápisom SKIN PROTECT OCEAN RESPECT

Skin protect ocean respect

Vichy Capital Soleil ochranné mlieko SPF50+ 200ml

 

Ak si myslíte, že k moru je predsa len ďaleko, pomôcť planéte môžete kúpou produktu zabaleného v Eco kartónovej tube, čím sa usporí až 45% plastu. Z našej ponuky odporúčame od Vichy alebo od La Roche Posay. Prístup výrobcov je v tomto ohľade veľmi sympatický, veríme, že sa takéto obaly čoskoro ukážu aj na iných kozmetických produktoch.

Vichy Capital Soleil ochranné mlieko SPF50+ 75 ml

La Roche-Posay ANTHELIOS EKOLOGICKY ŠETRNÉ HYDRATAČNÉ MLIEKO SPF 30 250ml

 

SPF používajme celoročne

 

Slnečné žiarenie nevplýva na našu pokožku len v lete alebo len počas slnečných dní, ale celoročne. Aj keď hladiny UV žiarenia sa samozrejme líšia v závislosti od času a miesta, riziko poškodenia pokožky existuje vždy. Pokožku, ktorú nenatrieme krémom s ochranným faktorom vystavujeme predčasnému starnutiu, pigmentovým škvrnám a v neposlednom rade aj rakovine kože. Ako tip na túto sezónu máme

Avene Solaire Anti-age suncare SPF 50+

La Roche-Posay ANTHELIOS AGE CORRECT SPF 50 50ml

 

 

 

 

Chráňte svoju pokožku aj koralové útesy

 

 

Nezabudnite, že ak počas slnečných jarných a letných dní používate opaľovacie krémy, neprestávajte s užívaním vitamínu D. Kvalitné opaľovacie krémy sú natoľko účinné, že nedochádza k dostatočnej syntéze vitamínu D v našom tele, preto ho potrebujeme dopĺňať v tabletkovej forme.

 

Slnko svieti rovnako všade, aj v meste

Na opaľovacie krémy by sme mali myslieť na dovolenke pri mori, pri prechádzke rozpáleným mestom, či pri práci v záhrade. Natierať si tvár, dekolt, ruky prípadne nohy patrí medzi povinnú jazdu, či sa už prechádzate v zoologickej záhrade alebo pracujete na dvore. Muži však často zabúdajú na pokrývku hlavy. Ak patríte medzi vyznávačov ultra krátkeho strihu, nezabudnite naniesť opaľovací krém na celú tvár, temeno hlavy a krk. Na plešinu, nos alebo uši máme pre Vás

AVENE SunsiStick KA SPF 50+ 20 g

Bioderma Photoderm MAX SPF50+ Tyčinka na pery a citlivé miesta 8g

Vichy Idéal Soleil tyčinka na citlivé partie SPF50+ 9g

 

Tento tip je aj pre všetkých športovcov alebo vyznávačov modernej mestskej dopravy na kolobežke a bicykli. Na konci leta na tvári a hlave nebudete počítať nové znamienka a škvrny.

 

Chráňte svoju pokožku aj koralové útesy

 

 

Na kvalitný opaľovací krém treba preto myslieť celoročne. Mali by sme seba a svojich blízkych chrániť pred negatívnymi vplyvmi slnečných lúčov každý deň. Myslite na zdravie svojej pokožky a zároveň aj na ochranu prírody. Prezrite si kolekciu opaľovacích krémov na túto sezónu, vyberajte podľa fototypu vašej pokožky, podľa veku, aktivity, ktorú na slnku vykonávate ale aj podľa značky. Naši favoriti sú Vichy Capital SoleilAvene, Anthelios, Eucerin a  Daylong.