Syndróm suchého oka – choroba mladých

Syndróm suchého oka – choroba mladých

10.7.2020

Ak máte neustále zapálené spojivky, pocit cudzieho telesa v oboch očiach, oči vás pália a svrbia, nemusíte patriť práve k sezónnym alergikom. Je dosť pravdepodobné, že trpíte syndrómom suchého oka. Ako už z názvu vyplýva, ide o poruchu omývania - zvlhčovania  očného povrchu.

 

Tým, že sa spomalí tvorba sĺz, vznikajú nepríjemné subjektívne pocity, ktoré sprevádza neustále dráždenie oka, ktoré môže viesť až k poškodeniu jeho povrchu. Príčinou býva nielen nedostatočné množstvo sĺz, ale aj ich zhoršená kvalita. Slzy totiž obsahujú vodu, hlien a olej a tieto tri zložky oko chránia a zvlhčujú.

Príčiny pre vznik syndrómu suchého oka

  • prievan, pobyt v prekúrených a klimatizovaných priestoroch
  • dlhodobá práca s počítačom, mobilom, sledovanie TV
  • nosenie kontaktných šošoviek
  • prach, zafajčené priestory
  • určitý vplyv môžu mať aj niektoré lieky, /napríklad betablokátory/
  • vrodené alebo získané deformity očných viečok
  • tehotenstvo
  • menopauza
  • seniorský vek

Paradoxne býva varovným signálom nadmerné slzenie oka. To má snahu v obrannej reakcii zvýšiť tvorbu sĺz.

 

Ako zvládnuť syndróm suchého oka?

Platí zásada účinnej prevencie – pobyt na čerstvom vzduchu, správne vetranie ,dostatočný pitný režim - zvlášť pre seniorov, primeraná hygiena oka – pre nositeľov kontaktných šošoviek .

Zdravá strava z obsahom nenasýtených mastných kyselín, bohatá na vitamíny A,C,E,B2,B12 a stopových prvkov, hlavne zinok.

 Dostatok spánku a teraz to najťažšie – skrátiť čas pred obrazovkami televízorov, počítačov a mobilných telefónov. Práve pre nadmerné namáhanie zraku pred obrazovkami je najčastejšou príčinou syndrómu suchého oka mladých ľudí.

Veľmi účinná je  pomoc z lekárne, kde nájdete  široký sortiment očných kvapiek, ktoré v počiatočnom štádiu ochorenia uľavia od pálenia a slzenia a pomocou „umelých sĺz“. Použitím očných kvapiek ochránime oko pred poškodením rohovky. Je to osobitná skupina preparátov gélovej konzistencie s vyššou viskozitou, prípadne masti na nočné použitie.

Očné kvapky a preparáty obsahujú hyaluronát sodný v rôznej koncentrácii, čím viažu vodu a chránia rohovku a spojivku pred vysychaním,  dexpanthenol  a euphrasiu/očianku rostovú/ s hojivým účinkom.

 Odporúčame kvapky a masti bez konzervantov a fosfátov, ktoré sa na poškodenom povrchu oka môžu usádzať.

Účinná je aj  prírodná cesta liečby syndrómu suchého oka pomocou obkladov, očianky rostkovej  , čo je namieste hlavne v tehotenstve, prípadne u mladistvých

Spomínané preparáty majú skvelé balenie, chránia kvapky pred poškodením , po otvorení sa môžu používať pol roka.

Ak nenastane úľava použitím očných kvapiek, je tu ešte možnosť pred spaním použiť očné masti. Tie majú hojivé vlastnosti a ráno sa prestanete zobúdzať pocitom suchých kútikov oka.

Pokiaľ nenastane náprava a Vaše oči budú neustále páliť, slziť, bude vhodné navštíviť Vášho očného lekára.

Posledná rada na záver. Ak sedíte v aute a je Vám horúco, neznamená to, že je dobré presmerovať ventiláciu a klimatizáciu priamo na seba. Vaše oči musia byť otvorené a Vy do nich vháňate priamo prúd horúceho alebo ľadového vzduchu spolu s množstvom drobných nečistôt a baktérií. Najmä pri dlhodobej jazde autom si takto môžete privodiť aj Vy nepríjemné problémy.