Crohnova choroba a ulcerózna kolitída

13.8.2019
Crohnova choroba a ulcerózna kolitída , obe tieto choroby sú zaradené medzi nešpecifické črevné zápaly. Napriek rozsiahlemu výskumu počas posledných desaťročí sa dodnes nepodarilo nájsť jednoduché vysvetlenie príčiny ich vzniku . Pravdepodobne ide o vzájomné pôsobenie medzi genetickou dispozíciou jedinca, na ktorú vplývajú vonkajšie spúšťače choroby. Sú to najmä , vyššia spotreba rafinovaných cukrov, stres, fajčenie , infekčné príčiny, možno užívanie nesteroidných antiflogistík.
V súčasnosti je akceptovaná najmä tzv. hygienická hypotéza vzniku ochorenia. Crohnova choroba je ochorenie prítomné najmä v ekonomicky rozvinutých krajinách. Riziko vzniku sa zakladá už v detstve. Nevyzretý imunitný systém čreva nie je dôsledkom vysokého hygienického štandardu (ktorý je v rozvinutých krajinách) dostatočne stimulovaný a preto nedokáže správne rozpoznávať antigény fyziologickej črevnej mikroflóry a vníma ich ako patogénny. Následkom tohto „nedorozumenia“ vzniká a rozvíja sa chronická zápalová odpoveď imunitného systému, čo má za následok deštrukciu čreva a stratu jeho funkcie.
Crohnova choroba je chronický zápal tenkého a/alebo hrubého čreva, ale zápal môže byť rozšírený do celého tráviaceho traktu, od úst až po konečník. Začiatok Crohnovej choroby je charakterizovaný nástupom príznakov ako sú hnačka, bolesti brucha, strata hmotnosti.
Treba si uvedomiť a prijať skutočnosť, že Crohnova choroba je chronická (pretrvávajúca) choroba. Chronický stav sprevádza pacienta celý život. V priebehu choroby sa striedajú obdobia vzplanutia (relaps, zhoršenie príznakov, zhoršenie biologických ukazovateľov) s obdobiami, kedy sa vyskytuje len málo príznakov, zápal je zmiernený - remisia. Liečbou sa dá ochorenie kontrolovať, no nie vyliečiť.
Crohnova choroba sa podľa prejavov a intenzity delí na agresívny typ a indolentný (nebolestivý, menej závažný).
Agresívny priebeh je charakterizovaný okrem iného tvorbou fistúl. Fistula je abnormálny kanálik medzi telovou dutinou a jej povrchom, ktorý je vytvorený patologickým, najčastejšie, zápalovým procesom. Tvorba fistúl je stav, ktorý si vyžaduje časté chirurgické zákroky a intenzívnu medikamentóznu liečbu.
Indolentný (nebolestivý, menej závažný ) typ, v tomto prípade sú vzplanutia menej časté. Na to aby sa lekár mohol správne rozhodnúť ako začne a ako bude pokračovať v liečbe pacienta , musí brať do úvahy viaceré parametre a prejavy choroby. Priebeh choroby je často sprevádzaný komplikáciami vyplývajúcimi z postihnutia čreva ako aj mimočrevnými príznakmi a komplikáciami.
Liečba Chronovej choroby je zložitá a komplexná a vyžaduje si dlhodobý medikamentózny aj nemedikamentózny prístup, ktorý zahŕňa nutričná podpora, psychosociálna starostlivosť a chirurgická intervencia. Spôsob a voľba liečby závisí od priebehu choroby (úvodný stav, častosť a závažnosť relapsov, zhoršenie symptómov), rozsahu (lokalizovaná alebo rozsiahla choroba), účinnosti a tolerancie používanej liečby .Terapia je zameraná na tri problémové okruhy: navodenie remisie, jej udržanie a liečba komplikácii.
Vyhodnotenie prognózy hneď na začiatku ochorenia je nevyhnutné pre vypracovanie vhodného plánu manažementu liečby. Konzervatívna liečba, podľa dnešných poznatkov je vhodná pre pacientov s indolentnou, čiže mierne postupujúcou kolitídou a pripomína pyramídu postupne vystavanú od základných liekov takzvanej konvenčnej liečby až po vrchol pyramídy, ktorú tvoria biologické lieky. Sú stavy, kedy medikamentózna liečba nie je účinná, vtedy musí nasledovať chirurgická liečba. V súčasnosti nie je k dispozícii špecifický liek, ktorý by dokázal liečiť ťažké zúženie čreva, ďalej je to liečba septických (sepsa život ohrozujúci zápal spôsobeným baktériami) komplikácii, kedy je chirurgická liečba nevyhnutná. Do tretice je vždy nutné uvažovať o možnostiach chirurgického výkonu aj v prípadoch vysokej aktivity Crohnovej choroby.
Čo je dnes naozajstným cieľom v dlhodobej liečbe Crohnovej choroby?
Zásadnou podmienkou úspešnej liečby je otvorený dialóg s pacientom. Ideálny stav je, keď sa edukovaný pacient spolu s lekárom podieľa na svojej liečbe. Životný štýl je dnes jednoznačne považovaný za ďalší významný faktor, ktorý ovplyvňuje či už pozitívne alebo negatívne zdravotný stav pacienta s Crohnovou chorobou. Fajčenie výrazne zhoršuje priebeh Crohnovej choroby. Pacienti by nemali fajčiť, fajčiari by mali požiadať o odbornú pomoc pri odvykaní fajčenia. V akútnych vzplanutiach alebo pri zúžení čreva je účinná tzv. bezzvyšková alebo nízkozvyšková dieta. Je to diéta s vylúčením vlákniny tj zeleniny, ovocia, cereálií, orechov a strukovín. Vtedy je odporúčané piť pacientom špeciálne nutričné nápoje. V energeticky a nutrične definovaných prípravkoch pre klinickú výživu práve obsah správneho typu vlákniny (rozpustná vláknina) v enterálnej výžive, či obsah glutamínu, arginínu alebo obsah ω−3 mastných kyselín pomáha zmierňovať záťaž, ktorá vzniká trávením hrubej vlákniny alebo tukov a tak pomáhať liečiť črevo.
Na druhej strane pre zdravého človeka, alebo pacienta v hlbokej remisii je dôležité prijímať vyváženú potravu nielen čo sa týka kalorického objemu, ale aj optimálneho príjmu sacharidov, bielkovín a tukov. Dôležitou zložkou zdravej potravy je vláknina. Bunky hrubého čreva pre svoju správnu funkciu nevyhnutne potrebujú vlákninu prijímanú potravou. Je tvorená komplexom cukrov, podľa ktorých vlákninu rozdeľujeme na dva základné typy: rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustná vláknina čiastočne podlieha tráviacim procesom a fermentácií črevnou mikroflórou, dokáže na seba naviazať značné množstvo vody, napučí a stáva sa z nej rôsolovitý gél. Tento gél obsahuje prebiotiká, čiže zvyšky rozpustnej vlákniny, množstvo mastných kyselín s krátkym reťazcom (butyrát, propionát), ktoré sú produkované črevnou mikroflórou, ale zároveň sú aj výživou pre prospešnú črevnú mikroflóru a pre bunky sliznice hrubého čreva. Prebiotiká sú nášmu organizmu prospešné tým, že podporujú vhodné zloženie črevnej mikroflóry. Komerčne dostupné prebiotikum je inulín, laktulóza a fruktooligosacharidy (FOS), galaktooligosacharidy (GOS), ktoré sa pridávajú do umelých mliek pre dojčatá. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom ako butyrát, preukázateľne chránia pred rakovinou hrubého čreva bez ohľadu na to koľko človek prijal v potrave celkovej vlákniny. Butyrát v čreve môže pomôcť navodiť remisiu u pacientov s Crohnovou chorobou.
V ktorých potravinách sa nachádza tento poklad?
Rozpustná vláknina sa nachádza v zelenine, ovocí, strukovinách, obilninách, orieškoch, semienkach, v psylliu. Nerozpustná vláknina sa pri kontakte s vodou nenapučí, ale svojou vlastnou masou zväčšuje objem trávenej potravy a tým urýchľuje priechod jedla aj odpadových látok črevom.
Nerozpustná vláknina nepodlieha tráveniu a ani fermentácii črevnou mikroflórou. Zvyšuje objem stolice, znižuje vstrebávanie cholesterolu, cukrov a tukov. Polyméry z ktorých sa skladá sú bez kalórií, vitamínov alebo minerálov, pri konzumácii sú bez chuti. Pre nerozpustnú vlákninu sú charakteristické silné vlákna a v praxi to poznáte tak, že sú to presne tie šupky a nitky, ktoré vám zostanú medzi zubami.
Ktoré potraviny obsahujú nerozpustnú vlákninu?
Celozrnný obilniny, semienka, oriešky, šupky a zrniečka ovocia a zeleniny. Na záver teda zhrňme, že predovšetkým rozpustná vláknina slúži ako potrava ale aj ochrana pre užitočných a prospešných mikroobyvateľov nášho tráviaceho systému.Dnes už s istotou vieme, že mikrobiálne zloženie čreva – náš črevný mikrobióm je jeden zo zásadných faktorov, ktorý výrazne ovplyvňuje naše zdravie a môže nás dokonca za určitých podmienok ochrániť pred takými vážnymi chorobami ako je cukrovka, obezita, rakovina čreva alebo ulcerózna kolitída. V tomto smere sú najviac známe a skúmané probiotiká.
Najviac skúmané probiotiká vhodné pre pacientov s nešpecifickými zápalmi čreva boli Lactobacillus sp, Bifidobacterium sp, Sacchromyces bouladrii, E. coli Nissle 1917 a probiotická zmes VSL#3. VSL#3 je probiotický prípravok skladajúci sa zo štyroch kmeňov laktobacilov (L. acidophilus, L. bulgaricus, L. casei, L. plantarum), troch kmeňov bifidobaktérií (B. breve, B. infantis, B. longum) a Streptococcus thermophilus, ktoré sú bežnou súčasťou črevnej mikroflóry ľudí. Bolo preukázané, že baktérie a ich produkty sú zapojené do patogénnych mechanizmov črevnej patofyziológie a že črevná mikroflóra je jeden z faktorov zohrávajúcich úlohu v patogenéze zápalov čreva.